Milk

Avenyföreningen

Ny identitet för Avenyn

Grafisk identitet för Avenyn

Kategorier

En ny identitet åt en paradgata

Avenyföreningen driver utvecklingen av Göteborgs paradgata och området runt den. Föreningen grundades 1957 och har cirka 250 fastighetsägare, restauratörer, handlare, teatrar, museer, hotell som medlemmar. Syftet är dels att utveckla den fysiska platsen, och dels att ge varumärket Avenyn en tydlig röst. Därför driver man siten avenyn.se och hyr ut kommunikativa ytor längs med gatan, samt arrangerar och bistår events på Avenyn.

Vårt uppdrag var att ge varumärket en modern identitet som bättre stämmer överens med den framtida visionen för platsen. Den befintliga identiteten gav ett lika daterat intryck som delar av den gata man ville modernisera. Därför utgick vi från Avenyns varumärkesplattform som bygger på ledorden “inspirera och imponera”, och tillsammans med kund satte vi upp ett antal mål för en helt ny identitet. Den skulle förtydliga, fungera över tid och vara en lika bra soloartist som lagspelare. Eftersom Avenyn är en kontrasternas gata som rymmer finkultur, nattklubbar, snabbmat, rikstäckande kedjor och exklusiv shopping måste den nya identiteten kunna sammanfatta och samverka med en bred flora av starka och inarbetade varumärken utan att försvinna bland dem. Alltså måste identiteten bidra till att varumärket uppfattas som en garant snarare än en konkurrent.

För att lösa uppgiften tog vi fram en avskalad, elegant visuell identitet som balanserar mellan det tidlösa och det aktuella. I logotypen finns den stiliserade paradgatan centralt, omgärdad av typografi som valts för att ge ett tydligt, särskiljande intryck utan att stjäla rampljuset när den ramar in andra budskap och varumärken.

För att identiteten ska kunna anpassas till alla sammanhang fungerar den lika väl inverterat som i huvudfärgen svart. Av samma anledning finns också accentfärger som en poppig Göteborgsblå och en lyxig silvernyans i färgskalan. Det händer ju faktiskt att någon som lever för att lyfta fram andra själv får spela huvudrollen ibland.