Milk

The True Cost

The Other Side of Fashion

The True Cost

Kategorier

Vad kostar kläderna du har på dig egentligen? Den amerikanska dokumentärfilmen The True Cost handlar om modeindustrins baksida och de humanitära och ekologiska kostnader som inte syns på prislappen. Som barnarbete, miljöförstöring, fattigdom och livsfarliga arbetsförhållanden. 

Vårt uppdrag var att få en ung, modeintresserad publik att upptäcka filmen och de frågor den tar upp. Eftersom vi inte hade någon mediebudget beslöt vi oss för att skapa en social kampanj på Pinterest, världens största skyltfönster för mode. 

Tillsammans med filmens produktionsbolag tog vi fram en kollektion med budskapsbärande t-shirts som refererade till memes och företeelser inom modevärlden. Kollektionen laddades upp som thumbnails på Pinterest, där den spreds organiskt från användare till användare varje gång någon gillade eller repinnade våra plagg.

Samtidigt visade plaggen bara halva bilden. När någon klickade för att köpa eller titta närmare på dem i ett större format, vändes bilden för att ge besökaren fortsättningen på budskapet.

Varje t-shirt tog upp en av de frågor som behandlas i filmen, och bjöd alla som klickade på dem på ett oväntat men relevant avbrott i shoppingprocessen. Tillsammans med en länk till filmens trailer.

Kampanjen genererade 8.000 klick under kampanjperioden, och uppmärksammades av svenska och utländska branschmedier. Filmen är tillgänglig på Netflix och rekommenderas varmt.